Explosieve groei aantal zelfstandige verpleegkundigen

Susan Mulder

Bron: Lex Tabak
Specialist ondernemerschap in de zorg SoloPartners

Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat vanuit een dienstverband overstapt naar zelfstandig ondernemerschap, is vorig jaar flink toegenomen. Onderzoek van SoloPartners laat zien dat in 2017 een kleine 3000 verpleegkundigen en verzorgenden het vaste dienstverband inruilden om als zelfstandig ondernemer te werken. 

Totaal zijn er 30.000 verpleegkundigen en verzorgenden actief als zelfstandig ondernemer
Het totaalaantal zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden ligt momenteel op zo’n 30.000 en dit aantal groeit met ruim 10% per jaar. Hierdoor kan er gezegd worden dat het zelfstandig ondernemerschap in de zorg populairder wordt en groeit.

Onderzoek onder ruim 7000 leden van Solopartners laat zien dat het ondernemerschap vooral populair is onder de ervaren zorgprofessionals. Vaste krachten stromen uit dienst en melden zich bij de Kamer van Koophandel. De arbeidsmarkt is krap en er is voldoende werk. Dit betekent dat veel zorgprofessionals al bijna na inschrijving bij de KvK meteen aan de slag kunnen als freelancer.

Flexibiliteit en vrijheid
Uit de resultaten van een enquête die leden van SoloPartners hebben ingevuld en de cijfers van de KvK blijkt dat ruim 120.000 zorgverleners inmiddels als zzp’er in de zorg werken. Ongeveer een derde hiervan bestaat uit verpleegkundigen en verzorgenden.

De drijfveren om freelancer in de zorg te worden, zijn de behoefte aan meer flexibiliteit en vrijheid. Ruim tweederde van de zelfstandig verpleegkundigen laat zich bemiddelen in de zoektocht naar opdrachten. Van deze groep wordt een groot deel ingezet als flexibele schil bij zorgorganisaties.

Het zelfstandig ondernemerschap in de zorg vormt vooral een middel tot een doel dat deze professionals hebben. Zorgprofessionals willen gewoonweg op een flexibele wijze invulling geven aan hun loopbaan.

Deze overgang vindt al geen geruime tijd plaats binnen de zakelijke dienstverlening, maar nu blijkt dat er een algemene verschuiving plaatsvindt van flexibilisering van arbeid binnen de samenleving.

Kwaliteitswet- en regelgeving
Wat een belangrijk punt is, is dat zorgprofessionals op de hoogte moeten zijn van de specifieke kwaliteitswet- en regelgeving die vereist is. Uit enquête onder de leden van SoloPartners blijkt, dat 65% van de zzp'ers de handdoek in de ring gooien wanneer het zzp'erschap te veel problemen oplevert.

Dat is natuurlijk zonde. Het is daarom belangrijk dat je als freelancer, zowel in de zakelijke dienstverlening als in de zorg, op de hoogte bent van de wet- en regelgeving. Deze is, zoals je waarschijnlijk al weet, anders voor jou als zelfstandige zorg professional dan wanneer je in vast dienstverband werkt. De overheid geeft aan dat zij zoveel mogelijk drempels willen weghalen voor zelfstandigen in de zorg. Het kan geen kwaad om de 'drempels' die je er nog wel zijn eens goed door te lezen op de site van de rijksoverheid

Ben jij als freelancer in de zorg tegen dingen aangelopen waar je van had gehoopt dat jij wist dat ze bestonden voordat je freelancer werd in de zorg? Help (toekomstige) freelancers in de zorg door het hieronder met ons te delen. 
 

Bron: Lex Tabak SoloPartners

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Ervaring binnen het ziekenhuis als Freelance Verpleegkundig Specialist

Op het moment van schrijven van dit artikel gaat het niet goed met mijn opa (87 jaar). Enkele jaren geleden kreeg hij de diagnose hartfalen. Binnen een week tijd is hij enorm achteruitgegaan. Mijn opa ligt nu in het ziekenhuis te wachten op een plek in een hospice. Hij is de 7e wachtende in de rij, want er is geen plaats in de omgeving.

Ontwikkelingen rondom ZZP besproken - tijd voor duidelijkheid

Het blijft onrustig in de wereld van het inhuren van zzp’ers. Minister Koolmees wil zo snel mogelijk heldere zzp-regels stellen die per 1 januari 2021 zouden gaan gelden. Het inhuren van (schijn)zelfstandigen en de groei van het aantal zzp’ers vindt hij zorgelijk. Volgens hem ontstaat er ongelijke concurrentie met betrekking tot arbeidsbeloning en -voorwaarden ten opzichte van werknemers.

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.