Werken als freelance Verpleegkundig Specialist

Samantha de Bruin

Geschiedenis van de Verpleegkundig Specialist

In 1965 is de functie van Nurse Practitioner ontstaan in de Verenigde Staten vanwege een te kort aan artsen in de eerste lijn. De verpleegkundige Loretta Ford en de arts Henry Silver ontwikkelden (in 1965) in Colorado de allereerste opleiding tot Nurse Practitioner. Het programma richt zich op de eerstelijnszorg voor kinderen: ter bevordering van de gezondheid, groei en ontwikkeling en de preventie van ziekte en sociale problematiek (Hamric et al., 1996). Begin jaren 80 verschijnt de Nurse Practitioner ook in Engeland. Ook hier is de beweegreden het ernstige tekort in de gezondheidsvoorziening in de eerste lijn. Vervolgens wordt de functie geïntroduceerd in Australië, New Zeeland en Canada, ook vanwege een te kort aan artsen en de overheid die kosten willen besparen op de gezondheidszorg. Richardson en Maynard (1995) uit Engeland tonen aan door middel van een review van vijftien Amerikaanse onderzoeken dat minimaal 30% tot zelfs 70% van de taken van artsen overgenomen zouden kunnen worden door verpleegkundigen.

Vervolgens start eind 1997 de Hanzehogeschool, hogeschool van Groningen, op verzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een mastersopleiding Advanced Nursing Practice (ANP) voor de functie van Nurse Practitioner (NP). De eerste zes NP’s worden in 1997 aangesteld in het UMCG.

In 2009 is de naam Nurse Practitioner grotendeels vervangen door Verpleegkundig Specialist (VS). Sindsdien is VS in Nederland een wettelijke beschermde benaming voor een verpleegkundige die een geaccrediteerde masteropleiding (Master Advanced Nursing Practice [MANP]) heeft afgerond.

Tegenwoordige tijd

Inmiddels werkt men in 42 landen met VS. Het aantal in Nederland is de laatste jaren enorm toegenomen. Op het moment van schrijven van dit artikel telt het register van de Verpleegkundigen &Verzorgenden Nederland (V&VN) 4010 gediplomeerde verpleegkundig specialisten (en 1265 verpleegkundig specialisten in opleiding). Begin 2019 waren dat er ruim 3600, in een jaar tijd is het aantal meer dan 10% gestegen.

Freelancer

Sinds 1 mei 2018 ben ik gestart als freelance VS. Aangezien ik geen ervaring had, ben ik allereerst één dag per week gestart naast mijn toenmalige job. Ik wilde eerst ervaren wat het is om als freelancer te werken, ook vanwege mijn financiële verplichtingen wilde ik gaan voor zekerheid. Een jaar later heb ik de keus gemaakt en ben ik het avontuur aangegaan om volledig als freelancer te gaan werken.

Wat kom je tegen?

Het leukste van deze baan vind ik dat ik zelf kan kiezen waar ik wel en niet ga werken vanwege de grote vraag op de arbeidsmarkt. Een freelancer kan zich tegenwoordig op diverse platforms inschrijven en de voorkeuren en expertise aangeven. Tevens kun je als freelancer voorwaarden stellen voor welke vergoeding je wilt werken. Uiteraard is dit evenredig na de verantwoordelijkheid die deze functie met zich mee brengt. Alle voorwaarden worden in goed overleg besproken met de opdrachtgever. Vanwege de huidige krapte op de arbeidsmarkt krijg ik opdrachten vanuit verschillende instellingen met verschillende afdelingen, waardoor mijn expertisegebied binnen een korte tijd enorm is verbreed en mijn kennis is toegenomen.

Waar loop ik tegen aan?

In het begin vond ik het lastig om als freelancer iets te mogen vinden van de werkzaamheden op de werkvloer. Als tijdelijke collega dacht ik niet het ‘recht’ te hebben om mijn mening te delen over bijvoorbeeld logistieke zaken op de polikliniek. Inmiddels heb ik ook geleerd dat het voor de organisatie juist vernieuwend en verhelderend kan zijn, als een ‘buitenstaander’ een frisse blik kan werpen op de situatie. Ik mag (genuanceerd) mijn mening delen wanneer dit ten goede kan komen voor de patiënten en de kwaliteit van zorg. De kwaliteit van zorg staat bij mij hoog in het vaandel.

Waar moet je rekening mee houden als freelance VS?

In het begin wist ik niet hoe ik opdrachten kon krijgen. Ik heb hulp gekregen van ervaren freelancers op de werkvloer. Belangrijk is om via LinkedIn actief te zijn. Ik heb in mijn titel staan dat ik freelancer Verpleegkundig Specialist ben.

Een ander punt waar ik tegen aan liep was het behouden van mijn kwaliteit. Wanneer je in dienst bent van een ziekenhuis, worden er vaak regelmatig scholingen georganiseerd, om punten te behalen. Een freelancer moet zelf actief zijn met het bijhouden van kennis door bijvoorbeeld vaktijdschriften te lezen, congressen te bezoeken of aanvullende post-HBO opleidingen te volgen. Een onderdeel van het kwaliteitsregister is intercollegiale toetsing. Dit is een soort intervisie wat verplicht is voor de VS. Het is van belang om hiervoor collega VS te hebben op je werkplek. Op sommige werkplekken waar ik werk zijn geen gediplomeerde VS-ers, dus dan moet je op zoek naar collega’s elders in het land die ook freelancer zijn of die wel in loondienst zijn en waar je mag aansluiten.

Wat misschien wel het belangrijkste is om te regelen, zijn de verzekeringen die een freelancer moet afsluiten. Als VS ben je zelf verantwoordelijk voor de werkzaamheden die je verricht. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daarom erg belangrijk om af te sluiten. Tevens heb ik ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Hoogstwaarschijnlijk wordt per 2020 een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor iedere freelancer, dus houd dit in de gaten.

Het laatste wat nog belangrijk is om te regelen, is een overeenkomst waarin de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden, maar ook vergoedingen en afspraken vermeld staan. Deze kun je vinden op de website van de belastingdienst.

Voor en nadelen van een freelance VS

Als freelancer heb je uiteindelijk voor- en nadelen. Ik heb even kort op een rijtje gezet, welke voor- en nadelen ik heb ondervonden.

Voordelen:

 • Je werkt op de plek waar je hard nodig bent. Hierdoor krijgt je veel waardering. Collega’s zijn blij met je.
 • Vanwege de grote hoeveelheid aan vacatures momenteel, kun je kiezen welke job/opdracht je zelf leuk lijkt. Echter als je voorkeur hebt voor ziekenhuis is het wellicht lastiger. Voornamelijk verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties werken met freelancers.
 • Je kunt je eigen uurtarief en reiskosten bepalen.
 • Je kunt naast werken als verpleegkundig specialist ook allerlei andere klussen erbij opzetten, tenminste als je deze ambitie hebt.
 • Je kunt zelf kiezen welke scholingen je wilt volgen of welke congressen je wil bezoeken.
 • Door de verschillende opdrachten zal je expertise en kennis verbreden.

Nadelen:

 • Je hebt geen werkgever die jouw scholingen en cursussen voor je wilt betalen. Alleen als de opdrachtgever jou vraagt deze cursus te volgen, kun je deze kosten doorberekenen naar de opdrachtgever.
 • Je hebt geen pensioenopbouw, dit moet je zelf regelen bij een pensioen organisatie of andere creatieve manieren bedenken.
 • De opdracht is mogelijk niet de droombaan die jij voor ogen hebt, maar wel een opdracht waar je veel kunt leren.
 • Soms krijg ik van andere freelancers te horen dat collega’s in loondienst niet blij zijn met freelancers, omdat je scheve gezichten krijgt betreft loon. Dit heb ik zelf nog niet eerder meegemaakt. Over het algemeen zijn mijn collega’s erg blij met mijn werkzaamheden.
 • Ik heb het geluk dat ik veel interessant vind, waardoor ik op veel verschillende werkplekken wil werken. Mocht je geen brede interesse hebben, kan het lastiger zijn om een leuke werkplek te vinden.
 • Zodra je iets op gebouwd hebt met je collega’s stopt je overeenkomst omdat je niet meer nodig bent. Dit moet je niet erg vinden.

Ik hoop dat ik jullie een kijkje heb kunnen geven in het werken als freelance VS.

Mochten jullie nog vragen hebben, mogen jullie mij altijd benaderen per mail.

 

Veel werkplezier,

 

Samantha de Bruin

Freelance Verpleegkundig Specialist

[email protected]

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Werken met ZZP-ers: welkom terug in 2016!

Verhouding met de veranderende arbeidsmarkt Wat mij opvalt in de stappen die worden genomen binnen het onderwerp inhuren van zelfstandigen, is dat het wat mij betreft de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt terug in de tijd zet in plaats van het meegaan mét de ontwikkeling van de maatschappij in zijn geheel en de verzelfstandigende arbeidsmarkt in het bijzonder. Onze samenleving kenmerkt zich inmiddels door digitalisering, flexibiliteit en het anders indelen van tijd. Mensen zoeken steeds meer de balans tussen werk, mantelzorg, huishouden, gezondheid en maatschappelijke verantwoording. Met het oog op de toekomst is het van belang daarvoor richtlijnen te maken en zelfstandigheid/zelfredzaamheid juist te ondersteunen. We kunnen niet vast blijven houden aan de vaste arbeidsverhouding zoals we die kennen. De groei van het aantal zzp’ers hangt (mede) samen met de ontwikkeling van de maatschappij waarin tijdelijke inhuur de nieuwe norm is: vaste banen maken plaats voor projecten, zelfstandige ondernemers vervangen vaste medewerkers.

Ervaring binnen het ziekenhuis als Freelance Verpleegkundig Specialist

Op het moment van schrijven van dit artikel gaat het niet goed met mijn opa (87 jaar). Enkele jaren geleden kreeg hij de diagnose hartfalen. Binnen een week tijd is hij enorm achteruitgegaan. Mijn opa ligt nu in het ziekenhuis te wachten op een plek in een hospice. Hij is de 7e wachtende in de rij, want er is geen plaats in de omgeving.

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.